BEDRIJFSIDENTITEIT

Het neerzetten van een bedrijfsidentiteit of de identiteitsvorming van een bedrijf is vaak een ondergeschoven kindje. En dat terwijl het de kern is van zowel de verbale als non-verbale bedrijfscommunicatie. Look and Feel zorgt ervoor dat jouw bedrijf een sterke bedrijfsidentiteit krijgt. Lees waarom de identiteitsvorming zo belangrijk is, hoe dit in zijn werk gaat en meld je aan voor een gratis inspiratiesessie.

Bedrijfsidentiteit definitie

De bedrijfsidentiteit is wie je als bedrijf bent. De kern van je bedrijf. En daarmee het meest waardevolle bezit van een onderneming. Het bepaalt hoe er keuzes worden gemaakt in het bedrijf, maar ook hoe de omgeving naar jouw bedrijf kijkt. Het is de blauwdruk voor de beeldvorming over jouw bedrijf voor iedereen die met jouw bedrijf te maken krijgt.

 

Bedrijfsidentiteit of merkidentiteit

Wanneer spreek je van een bedrijfsidentiteit of merkidentiteit? Het verschil tussen bedrijfsidentiteit of merkidentiteit heeft te maken met de opzet van het bedrijf.

 • Als een bedrijf geen merken heeft (maar bijvoorbeeld een dienstverlener is), dan is de bedrijfsidentiteit hetzelfde als de merkidentiteit.

 • Als een bedrijf maar 1 merk voert, dan is de merkidentiteit meestal ook de bedrijfsidentiteit.

 • Als het bedrijf meerdere merken voert, dan is de bedrijfsidentiteit vaak verschillend van de merkidentiteiten. De bedrijfsidentiteit kan zelf als een merkidentiteit worden beschouwd.

Onderstaand enkele voorbeelden waarin het verschil duidelijk wordt.

 

Bedrijfsidentiteit of merkidentiteit voorbeeld

Voorbeelden van sterke bedrijfsidentiteiten zijn de Rabobank, Albert Heijn en Amstel.

Bedrijfsidentiteit Rabobank

De Rabobank biedt allerlei verschillende financiële diensten. Van hypotheken tot verzekeringen. Maar waarin zij anders is dan andere banken die toch feitelijk hetzelfde doen, is dat de Rabobank er ‘voor iedereen’ is. En deze basis (het coöperatieve) is de kern van de Rabobank. Het bepaalt hoe de Rabobank handelt en hoe de bank ook gezien wordt door haar klanten.

In het geval van de Rabobank is de Rabobank als bedrijf zelf het merk.

 

Bedrijfsidentiteit Albert Heijn

Bij Albert Heijn staat lekker eten voorop, maar ook gemak en een goede prijs. Albert Heijn geeft aan volgende kernwaarden te omarmen:

 • Lekker

 • Gezond

 • Duurzaam

 • Gemak

 • Betaalbaar

 • Maatschappelijk

Deze kern(waarden) vloeien door in alle uitingen; van de Allerhande tot de bezorgdiensten.

Ondanks dat Albert Heijn zelf veel verschillende merken in haar schappen heeft staan, is de bedrijfsidentiteit van Albert Heijn uitgegroeid tot een merk op zichzelf.

 

Merk identiteit Amstel

Wie kent Amstel bier niet? Het mooie aan Amstel is de duidelijke identiteit van Amstel. Amstel is eigenlijk een merk van Heineken, maar is compleet anders gepositioneerd. Amstel staat voor vriendschap. Het samen drinken van een biertje. Door Amstel wordt deze identiteit sterk neergezet door bijvoorbeeld haar naam te verbinden aan de events ‘de vrienden van Amstel’ en de ‘Amstel Gold Race’. In dit geval is ‘Amstel’ niet het bedrijf, dat is Heineken. Je spreekt dus van een merkidentiteit. Maar zoals je ziet liggen merkidentiteit en bedrijfsidentiteit dicht bij elkaar. In essentie zorgen ze beide voor het maken van een verschil ten opzichte van andere merken of bedrijven.

 

De facetten van bedrijfsidentiteit

Een bedrijfsidentiteit is er niet ineens. Daar gaat geschiedenis aan vooraf. Hoe is het bedrijf ontstaan? Met welke passie? Wat vindt het belangrijk? Welke keuzes zijn er in het verleden gemaakt en wat lag hieraan ten grondslag? Wie werken er? Waar is het gevestigd? Welke doelstellingen heeft het bedrijf?

Allemaal vragen die de bedrijfsidentiteit bepalen. Net als bij mensen is de bedrijfsidentiteit een combinatie van geschiedenis en wie je wilt zijn. Het maakt je uniek.

 

Bedrijfsidentiteit en het imago van een bedrijf

De bedrijfsidentiteit en het imago van een bedrijf kunnen grote overlap vertonen, maar ook ver uit elkaar liggen.

De bedrijfsidentiteit is hoe het bedrijf zichzelf ziet en wat het naar buiten wil uitstralen. Het bedrijfsimago is het beeld dat anderen van het bedrijf hebben. Het beeld dat de directie van het bedrijf heeft kan compleet anders zijn dan het beeld dat een werknemer of een klant heeft. De directie kan het bedrijf zien als innovatief, terwijl de consument vindt dat het bedrijf ouderwets is. Het imago is een gevoel dat mensen bij een merk hebben. Vaak is het niet heel tastbaar, maar wordt het gevormd door meerdere interacties met het bedrijf of merk. In het ideaalplaatje liggen identiteit en imago dicht bij elkaar en is de overlap zo groot mogelijk.

bedrijfsidentiteit-bedrijfsimago-verbete

Positionering en merkbeleving zijn brug tussen bedrijfsidentiteit en imago

Een goed imago is belangrijk voor het succes van het bedrijf. Niemand doet zaken met een bedrijf met een slechte reputatie of slecht imago.

Maar hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijfsidentiteit resulteert in het gewenste imago?

Dat doe je door mensen te sturen in de richting van het gewenste beeld.

 

Positionering
De eerste stap is het verwoorden van de bedrijfsidentiteit in de positionering.

De positionering vertelt wie je bent en hoe je je onderscheidt van anderen.
Je maakt je identiteit tastbaar door onderscheidende eigenschappen te benoemen. Of om kernwaarden op papier te zetten zoals Albert Heijn in eerdergenoemd voorbeeld.

De positionering is dus de verwoording van jouw identiteit. Wie ben jij of wil jij zijn als bedrijf?

 

Merkbeleving

De volgende stap is het vertalen van jouw bedrijfsidentiteit naar een gewenste merkbeleving. Identiteit en imago zijn gevoelens die mensen bij een bedrijf of merk hebben. Dit wordt gevormd door het totaalplaatje van het bedrijf.

Van de indruk die je krijgt als je aan het bedrijfspand voorbij rijdt, de e-mailcommunicatie en taalgebruik, tot social media uitingen aan toe. Alle interacties met het merk of bedrijf vormt de merkbeleving. En deze merkbeleving is de fundering van het imago.

 

Bedrijfsidentiteit of merkidentiteit model

Visueel ziet het komen tot een sterke bedrijfsidentiteit er als volgt uit:

bedrijfsidentiteit-werkwijze-look-and-fe
 • De bedrijfsidentiteit is de kern van jouw bedrijf en wat jij wilt uitstralen.

 • Door deze identiteit te vertalen naar een positionering maak je de identiteit tastbaar.

 • De identiteit laten we in alle contactmogelijkheden met de doelgroep terugkomen om een totale beleving te creëren.

 • De merkbeleving is van invloed op het imago van het bedrijf.

 • Het imago is hoe anderen het bedrijf zien. Hoe dichterbij dit bij de bedrijfsidentiteit komt, hoe beter.

 

Look and Feel style concepts ontwikkelt een schitterende bedrijfsidentiteit

Look and Feel zorgt ervoor dat de gewenste bedrijfsidentiteit ook uitgestraald wordt en zich nestelt in het brein van de doelgroep. Dat doen we door een onuitwisbare merkbeleving te creëren die past bij de bedrijfsidentiteit. Het is de gouden bril waarmee de doelgroep naar jouw bedrijf kijkt.

 

Werkwijze

Onze werkwijze bevat de volgende stappen:

 1. Gratis inspiratiesessie

 2. Plan van aanpak

 3. Positionering

 4. Uitwerking style concept

 5. Merkbeleving

 

Gratis inspiratiesessie
Tijdens de gratis inspiratiesessie leren we elkaar kennen door op creatieve wijze direct aan de slag te gaan met jouw bedrijfsidentiteit. Zo krijgt jouw bedrijf een goed beeld van wie Look and Feel is, maar krijgen wij ook een goed beeld van waar jouw bedrijf staat.

Plan van aanpak

Op basis van de inspiratiesessie stellen wij een plan van aanpak op hoe we er voor gaan zorgen dat jouw bedrijfsidentiteit het beste tot zijn recht gaat komen.

 

Positionering

Soms hebben we al voldoende informatie uit de inspiratiesessie gehaald en slaan we deze stap over. Maar meestal werken we kort samen uit hoe het bedrijf zich moet gaan onderscheiden.

Style concept
Op basis van de positionering (ook wel de mentale merkidentiteit), maken we een style concept. Op basis van de inspiratiesessie en positionering maken we een opzet van de visuele identiteit. Beeld zegt meer dan 1000 woorden en is de ideale manier om jouw bedrijfsidentiteit tot leven te brengen.
Dit style concept komen we presenteren. Want een bedrijfsidentiteit vorm je niet alleen, die moet gedragen worden door het hele bedrijf.

Merkbeleving

Het style concept is de basis voor de merkbeleving. Met het team van Look and Feel zorgen we voor een totale beleving die jouw bedrijf tot in de puntjes vormgeeft.

De verschillende specialistische diensten:

 • Logo, huisstijl en huisstijldragers

 • Website

 • Interieur

 • Social media

 • Geur- en muziekmarketing

 • Advertising

 • Bedrijfskleding

 • Belettering

 • Je kunt het zo gek niet bedenken, wij wel!

 

Wil jij ook een sterke bedrijfsidentiteit?

Look and Feel is specialist in totaalconcepten voor bedrijven. Wij staan garant voor een unieke merkbeleving: we geven jou de LOOK en de FEEL om een onuitwisbare indruk te maken.

Neem contact op met Janneke (06 - 13 01 53 24 ) of Sandra (06 - 53 22 78 65) bij vragen of advies. Of ga gelijk aan de slag met jouw bedrijfsidentiteit en boek een gratis inspiratiesessie!